Oliepresser til privat brug

På det seneste er der dukket en ny type køkkenudstyr op – nemlig en elektrisk oliepresse eller oliemølle, som man bruger til at fremstille sin egen koldpressede olie af frø, kerner og nødder.

Elektrisk oliepresse fra CI

Fordele ved at presse sin egen olie.

Der er en række åbenlyse fordele forbundet ved at presse sin egen olie på en oliemølle.

For det første, så er det almindelig kendt, at kvaliteten af olie reduceres kraftigt fra det øjeblik, den er fremstillet. Det meste af den madlavnings olie vi har til rådighed er industrielt fremstillet, og er ofte lang tid undervejs til butikkerne, hvor den kan stå længe inden den lander i dit køkken, hvor den mange gange står i lang tid i emballagen inden den bliver anvendt.

En anden ting, som du ikke har kontrol over ved industrielt fremstillet olie, det er ved hvilken temperatur, den fremstilles. Ideelt set så bør temperaturen af olien ikke overstige 42 grader C under fremstillingen. Ved denne temperatur bevares både smagen og næringsstofferne nemlig maksimalt.
Når du selv koldpresser din olie, så har du kontrol over temperaturen og kan holde den under de 42 grader C. Den skånsomme koldpresnings proces betyder, at næringsstoffer, enzymer, mineraler og fedtsyrer bevares bedst muligt, samt at olien bibeholder sin smag og aroma, hvilket giver en helt anden smagsoplevelse, når du bruger den i din madlavning efterfølgende.

Et tredie argument er, at de med din egen oliepresser aldrig behøver fremstille mere olie end lige præcis den mængde, som du skal bruge i din madlavning. Du kan nemlig presse olien umiddelbart i forbindelse med, at du skal anvende den, hvilket sikrer dig, at du altid har friskpresset, velsmagende og næringsrig olie til rådighed.

Hvad kan man presse i en oliepresser ?

Med en oliepresser kan du fremstillet koldpresset olie af f.eks. sesamfrø, hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner, mandler eller nødder.

Mængden af olie afhænger af flere faktorer, hvor friskheden er den vigtigste. Generelt bør du altid sikre dig, at råvarerne er så friske og af så god kvalitet som muligt, da olieindholdet er højere i friske råvarer, så husk at kontrollere datoen eller spørg i butikken, når du køber ind.

Her kan du se et udvalg af spændende råvarer, som alle egner sig til koldpresning på en oliepresser:

Råvarer til koldpresset olie

Hvordan virker en oliepresser ?

Når man skal koldpresse olie, så er to ting, der skal være tilstede; nemlig varme og tryk. Oliepressen leverer trykket og varmen kommer fra den friktionsvarme, som opstår, når man anvender oliepressen.

Den mest effektive måde at presse olien på er, at anvende nogle af de overskydne frøskaller fra tidligere produktioner til at forvarme pressen, ved at køre dem igennem. Herefter kan man til en start stille og roligt putte frø og kerner i oliepressen, og når olien begynder at løbe, kan man køre lidt større mængder igennem.

Hørfrø, sesamfrø og solsikkekerner kan gå direkte i oliepressen uden problemer, da de er relativt små. Nødder, mandler og græskarkerner bør hakkes groft med en kniv, inden de puttes i oliemøllen. Det frarådes at hakke græskarkerner i en blender, da resultatet bliver en klistret masse og ikke hakkede kerner. Birkes kan ikke køres i en oliepresser, da de er for små til at fungere optimalt.

Yoda elektrisk oliepresser

Hvad koster en oliepresser ?

På vores webshop DomoTech.dk har vi valgt at tage tre forskellige oliepressere ind, priserne starter ved kr. 2.295,- for et tilbehør til en af vores slowjuicere, ellers skal du op med omkring kr. 3.000,- for at få del i de muligheder, som disse maskiner giver. Du er velkommen til at klikke ind på DomoTech.dk og se oversigten over oliepresserne lige her.

 

 

Skriv et svar