Valg af Blender

Blendere fås til priser fra bare kr. 500,- og op til kr. 5.000,- og kvaliteten varierer tilsvarende.

Som med juicere, så er det naturligvis væsentligt at gøre sig klart, hvilket behov man har inden man kaster sig ud i køb af en blender. Det kan både være dumt at købe for billigt og for dyrt. Men det er specielt ærgerligt at bruge penge på en blender, som ikke lever op til forventningerne og derfor ender sine dage bagest i køkkenskabet, så her får du nogle tips om, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger din nye blender:

Grundlæggende krav til blender:

  • Variabel hastighed – gerne trinløs regulering, ellers mindst 2 trin
  • Kraftig motor – effekten skal være mindst 1000 watt
  • Beholderen skal være kantet eller med ribber for at sikre et godt flow
  • Kniven skal være stor og kraftig og bøjet i de rigtige vinkler

Ekstra features:

  • Timer, som automatisk stopper maskinen efter en vis periode
  • Indbyggede programmer til eksempelvis smoothies, juice, saucer osv.
  • Støjdæmpning i form af en glaskappe, der sættes over beholderen

Her får du vores uddybende kommentarer til de enkelte punkter:

Hastighed
Det er vigtigt, at blenderen kan køre med forskellige hastigheder. Typisk vil man starte med en lav hastighed for lige at knuse og blande indholdet lidt.

Den mest almindelige fejl ved blendere er, at de kører for hurtigt, således at der dannes en luftlomme omkring kniven – kaldet ‘kaviation’, hvilket resulterer i, at blendingen går i stå eftersom ingredienserne bare svømmer rundt i beholderen.

Problemet er størst, hvis blandingen indeholder meget frugt, som kan give en meget fed eller tyk masse, der er svær at blende – Problemet er velkendt ved billige blendere, og løsningen er normalt at stoppe og starte blenderen igen og igen for at få indholdet til at falde sammen – alternativt at tilsætte mere væske.

Har man en blender med variabel hastighed, kan man starte langsomt for derefter at øge hastigheden efterhånden som indholdet bliver mere homogent og cremet. Til sidst lader man blenderen køre i kort tid med høj hastighed.

Effekt
Det er naturligvis vigtigt, at blenderen er udstyret med en kraftig motor for at kunne knuse isterninger og frosne ingredienser, som er en hård belastning for maskinen. Motoren bør have en effekt på mindst 1.000 watt og gerne mere.

Blendere fra Vita-Mix og BlendTec er udstyret med kraftige motorer på hhv. 1.200- og 1.500 watt og er noget af det kraftigste, der findes på markedet.
Et prismæssigt mere overkommeligt alternativ til VitaMix og BlendTec er de nye blendere fra Omega Juicers.

Beholder
Designet af beholderen er afgørende vigtig for det rette flow, når der blendes. Beholderen bør aldrig bare være rund, men der skal være noget, der skaber modstand. Derfor er de fleste kvalitets blendere udstyret med firkantede eller kløverformede beholdere.

Størrelsen af beholderen har også noget at sige – Generelt bør den ikke være for stor, da den så ikke vil egne sig til at lave enkeltportioner på eksempelvis 0,3 liter. Hvis beholderen er for stor, så vil indholdet blot blive slynget op ad indersiden og kun kortvarigt være i kontakt med kniven i bunden af beholderen.

Det har ikke den store betydning, hvorvidt beholderen er fremstillet af glas eller plast, sålænge det er BPA frit. Plast kan faktisk være en fordel, da det ikke vejer så meget som en tung glasbeholder og derved er lettere at arbejde med. Plast går heller ikke i stykker, hvis du taber beholderen på gulvet.

Kniv
Kniven bør kun være udstyret med to blade. Hvis den har fire blade kan det være svært for indholdet at komme helt ned og få kontakt med kniven, især ved høje hastigheder kan man risikere, at eksempelvis isterningerne blot hopper rundt ovenpå kniven og ikke når helt ned og bliver knust.

Herunder kan du se en række blendere, der er dækker behovene fra det helt basale lejlighedsvise til en kvalitet, hvor du kan blende både is og mobiltelefoner (!) uden problemer.

Omega SLK102, kr. 1.795,- BlendTec Total HP3A, kr. 4.495,-
Vita-Mix TNC 5200, kr. 5.095,-

Kig forbi her og se vores indlæg om ‘unboxing’ af en VitaMix TNC5200 – eller få det samlede overblik over markedets bedste blendere fra BlendTec, VitaMix og Omega Juicers ved at trykke lige her.