Hvordan virker en vakuum blender ?

I starten af 2017 kommer der en ny type køkkenmaskiner på markedet – det er såkaldte vakuum blendere, altså blendere som arbejder med undertryk- eller vakuum i kanden, hvilket har en utrolig effekt på kvaliteten af eksempelvis smoothies.

Hvordan arbejder vakuum blenderen ?

Kort fortalt, så sker der det, at blenderen – inden den starter – suger overskydende luft ud af blenderkanden ved hjælp af en indbygget pumpe. Der skabes således et undertryk i kanden – der er simpelt hen mindre luft i, hvilket betyder, at man reducerer et af de helt store problemer med blendning, nemlig at råvarerne bliver kraftigt oxideret under processen.
Bortset fra denne funktionalitet, så fungerer blenderen som en traditionel udgave.

Hvorfor er oxidering et problem ?

Når ingredienserne slynges rundt i en blenderkande, så sker der en kraftig oxidering- eller iltning, hvilket er problematisk, fordi mange vitaminer og enzymer er iltfølsomme. De nedbrydes ganske enkelt, når de kommer i kontakt med ilt, hvilket resulterer i et markant tab af næringsværdien i blendede masser.

Æble i vakuum blender

Denne nedbrydning er meget tydelig, hvis man blender et æble i lidt vand. Med en traditionel blender vil man se, at farven meget hurtigt bliver brunlig, samt at det færdige resultat hurtigt skiller i vand og fiber og bliver til en klumpet brunlig masse.

Blender man det samme æble ved undertryk i en vakuum blender, så bevares farven og friskheden meget bedre og man vil se, at det færdige resultat forbliver en homogen masse i væsentlig længere tid og altså ikke skiller på samme måde, som ved blendning i traditionel blender.

Blending under vacuumDer er en anden fordel, når man blender i en vakuum blender. Der sker nemlig det, at råvarerne udvider sig en lille smule, når der er undertryk.
Det betyder, at de er nemmere at blende og finthakke – de nedbrydes simpelt hen nemmere til perfekt findelt niveau, hvilket også har betydning for frigivning af de næringsstoffer, der sidder i cellevæggene.
På billedet her kan man se, hvordan ’skumfiduser’ udvider sig i vakuum blenderen.

 

Vi har fundet denne illustration, som meget fint illustrerer tankegangen bag vakuum blenderen også set i forhold til slowjuicing, der som bekendt er en anden meget skånsom måde at udvinde saften på, dog har man ikke fibrene med, når der juices.

Skærmbillede 2017-02-24 kl. 09.17.00

Indtil videre findes der kun en enkelt vakuum blender på det danske marked – det er den helt nye VIDIA vakuum blender, som vi præsenterer på webshoppen DomoTech.dk.

Vidia Vakuum Blender BL-001

Vidia Vakuum Blender BL-001

VIDIA Vakuum blender BL-001 leveres med en vakuum kande, som naturligvis er BPA-fri og en ekstra vakuum beholder til opbevaring i køleskab eller transport af den færdige smoothie.

VIDIA Vakuum blender er supernem at betjene enten med den store analoge drejekontakt eller den indbyggede automatik.

Du kan læse mere om VIDIA vakuum blenderenDomoTech.dk

 

Skriv et svar