Slowjuicere med 2. Generations kværn

Hvis du er i markedet efter en slowjuicer, så er du uden tvivl stødt på begrebet ’2. Generations kværn’, som dukkede op i eftersommeren 2014.

Men hvad er 2. Generations kværnen nu for noget – og hvad adskiller den fra forgængeren ?

Slowjuicerne fra Hurom og Omega Juicers har nu været på markedet i Danmark i nogle år. Det er fantastiske maskiner, som laver en juice af en helt anden kvalitet, end den man kender fra de mere udbredte centrifugal juicere, men det skal vi ikke komme ind på her.

1. Generations kværnen
Slowjuicerne med 1. Generations kværnen har imidlertid en lille drilsk egenskab, idet de har det med at stoppe til, hvis man juicer frugt og grønt med lange fibre uden at skære dem ud i relativt små stykker.

2.Gen. filtersi uden hulProblemet kan især opstå ved juicing af selleristængler, ingefær og til en vis grad også ananas. Det skyldes, at pulpen skal presses ud gennem et relativt lille hul i bunden af filtersien, som desværre nemt kan stoppe til. På billedet til venstre kan du se 1. Generations filtersien øverst med de lille hul og den nye 2. Generations filtersi nederst uden nogle ‘flaskehalse’.

Med 1. Generations kværnen har det derfor altid været god stil at skære denne type råvarer ud i relativt små stykker, hvorved man snitter de lange seje fibre over, hvilket eliminerer problemet stort set 100%.

Slowjuicerne med 1. Generations kværnen udfases stille og roligt og opgraderes løbende til 2. Generations kværn, men der findes stadig et par modeller på markedet, som stadig er rigtigt gode maskiner til ganske attraktive priser i forhold til de nye maskiner med 2. Generations kværn.

Du finder eksempelvis:
Hurom HU-500
Hurom HU-700
Omega VRT352
Omega VRT402

Disse 4 slowjuicere er identiske rent teknisk, de har alle samme motor og identisk kværnteknologi konstrueret af samme komponenter, så går du efter en 1. Generations slowjuicer, så kan du roligt vælge den billigste.

2. Generations kværnen
De første slowjuicere med den nye opgraderede kværn kom som nævnt på markedet i eftersommeren 2014. Den nye 2. Generations kværn arbejder med en nydesignet filtersi uden det lille hul, hvor pulpen skal presses igennem, hvilket betyder, at problemet med de lange seje fibre ikke eksisterer længre.

Det er dog stadig en god idé at snitte langfibrede grøntsager lidt ud, idet de så kører bedre igennem kværnen og udbyttet er højere, da slowjuicerne har nemmere ved at presse saften ud af fibrene, når de er snittede over.

Samtidig med ændringen af filtersien skete der også en ændring af den indvendige del af juicebowlen, men den væsentligste ændring er nok, at selve sneglen, som roterer i kværnen ændrede form, som det ses på billedet herunder.

2. Generations kværn på Slowjuicer

Den nye form betyder, at sneglen nemmere får fat i råvarerne og lægger et større pres nedefter i kværnen mod filtersien. Det resulterer i et højere udbytte, altså mere juice og en tørrere pulp.

Den nye 2. Generations kværn roterer kun med ca. 45 omdrejninger/minut, hvor 1. Generations kværnen kørte med 75 omdrejninger/minut, hvilket også medvirker til at udvinde mere juice, da hele processen er endnu mere ’slow’.

Der er kommet et par slowjuicere på markedet med 2. Generations kværnen, her kan nævnes:

Hurom HU-702
Hurom HF2
Omega VSJ843
Sana Juicer 808

Hurom Pulp ControlDet interessante er, at disse maskiner faktisk er identiske rent teknisk – de bygger alle på samme komponenter, det eneste der udover navn og design adskiller dem er, at de to maskiner fra Hurom er udstyret med et lille ’pulp-control’ håndtag, som indenfor et relativt lille vindue regulerer fiber-niveauet i juicen, således at man kan få en mere eller mindre fiberrig juice. Omega og Sana Juicer (by Omega), har fravalgt denne funktionalitet og gået efter en mere simpel maskine i positiv forstand.

 

Hos DomoTech.dk har vi solgt slowjuicere i en del år efterhånden, og baseret på vores egne erfaringer og tilbagemeldinger fra vores kunder, så kan vi liste lidt fordele/ulemper op her:

Fordele ved 2. Generations kværnen:

Slowjuicerne med 2. Generations kværnen er mere effektive maskiner, de udnytter simpelt hen råvarerne bedre, så man får mere juice ud af den samme mængde råvarer, hvilket betyder bedre saftøkonomi.

Med den nye 2. Generations kværn, så har de vertikale (opretstående) slowjuicere nærmet sig de horizontale slowjuicere i effektivitet.

De horizontale slowjuicere har dog stadig et forspring, når det kommer til bladgrønt, ligesom det ikke kan anbefales at juice hvedegræs på en vertikal slowjuicer, der skal man have fat i en horizontal slowjuicer allerhelst en Angel Juicer.

Forskel 1G og 2G kværn

Ulemper ved 2. Generations kværnen:
De færre omdrejninger og lavere moment betyder desværre, at man kan opleve, at sneglen lettere stopper under juicing, især kan meget hårde rodfrugter drille lidt, problemet er dog ikke større end, at man lige slår maskinen bak og så kører videre, men det forsinker naturligvis processen en smule.

2. Generations sneglen er hul indvendig, hvilket har den irriterende egenskab, at der samles pulp oppe under den. Det har ikke den store betydning, hvis det er relativt saftige råvarer, man juicer, men hvis man laver meget ingefær, så sker der en opbygning og komprimering af de seje fibre under sneglen, som i værste instans løfter denne en lille smule, hvilket betyder, at den kommer til at sidde i spænd mod låget og kan presse så hårdt på dette, at det er nærmest umuligt at skrue låget af kværnen. Så et godt tip er lige at ’tømme’ sneglen for tørre ingefær fibre undervejs i processen, hvis man har et stort indhold at dette i sin juice.

Tak fordi du læste artiklen til ende, vi håber, at du kan bruge denne viden i din søgen efter den rette slowjuicer, ellers er du altid velkommen til at kigge forbi vores infographic – Vælg den rigtige saftpresser.

 

Skriv et svar